Topbanner

Reklambanners förhandsgranskas inte på något vis av bloggen och kvalitén på det som marknadsförs är milt sagt varierande. Vid börsintroduktioner rekommenderar jag alla läsare att titta på min checklista för att utvärdera sådana erbjudanden (länk).

onsdag 1 april 2015

Försvarsportföljen fyller 1 år, dags för utvärdering

När jag satte samman försvarsportföljen förra året fick jag precis den respons jag önskade då läsare hade lite svårt att veta om jag var allvarlig eller inte. Hade jag vetat hur de fundamentala förutsättningarna skulle förändras under året skulle jag nog till och med ha gjort slag i saken då jag inte hade kunnat ana att Ryssland skulle följa upp Kriminvasionen med att invadera Östra Ukraina, kidnappa Estniska gränspoliser och bedriva operationer i Stockholms skärgård. De fundamentala förutsättningarna för försvarsportföljen kunde med andra ord knappast ha varit bättre under 2014.

Särskilt sedan augusti har situationen i Ukraina förändrats då Ryssland då övergick från att skicka "volontärer" och äldre material som även fanns i Ukraina (t.ex. T-64 stridsvagnar). Till att skicka reguljära elitförband från de luftburna styrkorna uppbackade av moderna stridsvagnar vilket snabbt förändrat situationen i Ukraina från att vara på gränsen till avslutat (bild 1) till en humanitär katastrof med hårt pressade Ukrainska förband (bild 2).

Bild 1. Situationen i Ukraina i augusti med separatisterna på fallrepet.

Bild 2. Situationen i dagsläget med ryska förband på offensiven.

Därför kan det vara intressant att utvärdera försvarsportföljen då den ger en intressant inblick i hur finansmarknaden tror att försvarsföretagen kommer att påverkas av den här oväntat negativa utvecklingen.

Saab (+16,4  %, OMX30 +21,2 %)

För Saab har året varit helt fantastiskt år då man vunnit en storaffär för Gripen i Brasilien, tagit över Kockums ubåtstillverkning med en efterföljande order på nya ubåtar samt ligger mycket bra till i kampen om en jättorder på övningsflygplan till det Amerikanska flygvapnet. Trots detta har aktien alltså utvecklats sämre än index vilket visar på att analytikerkåren räknar med att både Sverige och Saabs övriga kunder knappast kommer att svara på den katastrofala utvecklingen i Ryssland med några större försvarsreformer.


Förra årets värdering
P/S: 0,88
P/E: 28,87
Dir: 2,3 %

Årets värdering
P/S: 1,05
P/E: 21,33
Dir: 2,06

Alliant Techsystems Inc. (-)

Alliant har fått mer seriös bevakning under året av Spartacus Invest och genomgår just nu en omfattande strukturaffär som ni kan läsa mer om hos Spartacus.

Thales Group (+5,1 %, CAC40 +13,7 %)

Storbolagsindex på Parisbörsen har inte gått lika fantastiskt som på Stockholmsbörsen men även Thales har gått klart sämre än börsen i allmänhet.

Förra årets värdering:
P/S: 0,7
P/E: 17,5
Dir: 2,26 %

Årets värdering
P/S: 0,83
P/E: 14,87
Dir: 2,16 %

Almaz Antey

Almaz Antey är inte börsnoterat men har ändå figurerat i media då man tillverkar de BUK-system som sköt ned Malaysian Airlines MH17 i somras.

Slutsatser

Utvecklingen är oerhört deprimerande då Putins Ryssland är långt mer aggressivt och opportunistiskt än jag räknade med för ett år sedan. Samtidigt som Sveriges politiker är långt mer handlingsförlamade än jag hade kunnat drömma om. Vilket är oerhört allvarligt då man sedan försvarsbeslut 04 har dimensionerat försvaret för att "efter allvarlig och varaktig säkerhetspolitisk försämring och successiva beslut av riks dag och regering, kunna utveckla förmåga att möta olika former av mer omfattande militära operationer som hotar Sveriges fred och självständighet."

Trots detta har man hittills inte tillfört tillräcklig finansiering för att stärka Försvarsmakten och om man får tro Mr Markets värdering utav Saab så kommer heller inte Ukraina-kriget leda till att man tar de nödvändiga rustningsbesluten vilket för tankarna till historiska misstag.

"Ja, jag kan bara medge att 1925 års försvarsbeslut var resultatet av en fel­ bedömning.”
-Richard Sandler 1964, statsminister vid 1925 års försvarsbeslut

2 kommentarer: